Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.fei.edu.br/handle/FEI/3078
Title: Economia circular: entraves tecnológicos para gestão do ciclo biológico na indústria de processamento de carne bovina
Authors: Souza, Débora Oliveira de
Advisor: Souza, Maria Tereza Saraiva de
Issue Date: 2019
Abstract: A economia circular vem recebendo atenção crescente em pesquisas acadêmicas e nas discussões sobre desenvolvimento industrial. Esse novo modelo propõe um ciclo de desenvolvimento que otimiza a utilização de recursos, minimiza riscos sistêmicos, administra estoques finitos e fluxos renováveis, preservando o capital natural. A pesquisa tem o objetivo analisar como a inovação tecnológica ambiental contribui para o ciclo biológico da economia circular na indústria de processamento de carne bovina. O método de pesquisa foi o estudo de caso com unidades de análise incorporadas. Os instrumentos de coleta de dados utilizados no estudo foram as entrevistas, pesquisa documental, observação e dados visuais. Os resultados mostram que há entraves tecnológicos que dificultam a implementação dos princípios da Economia Circular na indústria de processamento da carne bovina. Essas barreiras estão relacionadas ao alto consumo de energia e a baixa utilização de energias renováveis; ao consumo elevado de água e pouco uso de tecnologias eficientes no tratamento de águas residuais; à ausência de incentivos fiscais do governo para aquisição de novas tecnologias; aos altos valores tributários que dificultam a aquisição de tecnologias inovadoras; à falta de motivação e interesse dos gestores para tecnologias relacionadas ao meio ambiente; e à omissão da fiscalização de órgãos competentes. O trabalho permitiu a compreensão dos fatores tecnológicos que dificultam a implementação do ciclo biológico da Economia Circular da indústria de processamento de carne bovina
The circular economy is receiving growing attention in academic researches and in the discussions on industrial development. That new model proposes a development cycle that optimizes the use of resources, it minimizes systemic risks, it administers finite stocks and renewable flows, preserving the natural capital. The research has the objective to analyze as the environmental techcological innovation it contributes to the biological cycle of the circular economy in the industry of processing of bovine meat. The research method was the case study with incorporate units of analysis. The instruments of collection of data used in the study were the interviews, it researches documental, observation and visual data. The results show that there are technological impediments that hinder the implementation of the beginnings of the Circular Economy in the industry of processing of the bovine meat. Those barriers are related to the high consumption of energy and the low use of renewable energies; to the high consumption of water and little use of efficient technologies in the treatment of residual waters; to the absence of the government's fiscal incentives for acquisition of new technologies; to the high tax values that hinder the acquisition of innovative technologies; to the motivation lack and the manager's interest for tecnologies related to the environment; and to the omission of the fiscalization of competent organs. The work allowed the understanding of the technological factors that hinder the implementation of the biological cycle of Circular Encomia of the industry of processing of bovine meat
Keywords: Tecnologia ambiental
Impacto ambiental
Carne bovina
Publisher: Centro Universitário FEI, São Paulo
DOI: https://doi.org/10.31414/ADM.2019.D.130921
URI: https://repositorio.fei.edu.br/handle/FEI/3078
Appears in Collections:Teses e Dissertações

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
fulltext.pdf1.92 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.