Efeito da umidade na aptidão ao escoamento dos diferentes tipos de açúcar comercial
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Tipo de produção
Artigo
Data
2019-09-10
Autores
SILVA, PÂMELA MARQUES
FERREIRA, MARIA DO CARMO
Rodrigo Condotta
FERREIRA, MARIA DO CARMO
Rodrigo Condotta
Orientador
Periódico
Brazilian Journal of Development
Título da Revista
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Título de Volume
Citação
SILVA, P. M.; FERREIRA, M. DO C.; CONDOTTA, R. Efeito da umidade na aptidão ao escoamento dos diferentes tipos de açúcar comercial. Brazilian Journal of Development, v. 5, n. 9, p. 14432-14448, 2019.
Texto completo (DOI)
Palavras-chave
Açúcar,Coesão,Umidade,Escoabilidade,Cisalhamento Granular,Sugar,Cohesion,Moisture,Flowability,Granular Shear
Resumo
O açúcar é uma importante matéria prima na indústria de bebidas, doces, lácteos e também em
produtos de panificação. O açúcar é atualmente comercializado de várias formas, dentre as
quais citam-se: cristal, mascavo, refinado, confeiteiro, demerara, orgânico, VHP ("very high
polarization"), sendo este destinado exclusivamente à exportação. Durante o manuseio
doméstico de açúcar é comum observar a formação de aglomerados ou mesmo empedramento
total de uma embalagem de açúcar, entretanto esta quantidade é ínfima quando comparada
com a escala industrial, onde estes mesmos problemas são preocupantes. Tais fenômenos
podem causar dificuldades de transporte e manuseio nas operações de descarga,
empacotamento e armazenamento, resultando em prejuízos econômicos e eventual perda de
qualidade do produto. A origem deste problema está ligada ao surgimento de forças de
resistência ao escoamento como consequência das diferentes propriedades físicas do próprio
material, tais como diferenças na granulometria, formato e rugosidade de superfície das
partículas, ou mesmo devido a variações nas condições de processamento ou armazenamento
do produto. O objetivo desse trabalho foi avaliar a escoabilidade de 5 tipos de açúcar (cristal,
Sugar is an important raw material in the beverage, candy, dairy industry and also in bakery products. Sugar is currently marketed in various forms, among which are: crystal, brown, refined, confectioner, demerara, organic, very high polarization (VHP), which is intended exclusively for export. During domestic sugar handling it is common to observe the formation of clumps or even total blockage of a sugar package, however this amount is very small compared to the industrial scale, where these same problems are of concern. Such phenomena can cause transportation and handling difficulties in unloading, packaging and storage operations, resulting in economic losses and eventual loss of product quality. The origin of this problem is linked to the emergence of flow resistance forces as a result of the different physical properties of the material itself, such as differences in particle size, shape and surface roughness, or even due to variations in the processing or storage conditions of the material. product. The objective of this work was to evaluate the flowability of 5 types of sugar (crystal, VHP, refined, confectioner and demerara) based on experimental shear and compression measurements and flowability analysis, in order to identify how these properties are affected by incorporation of moisture in the sample.
Sugar is an important raw material in the beverage, candy, dairy industry and also in bakery products. Sugar is currently marketed in various forms, among which are: crystal, brown, refined, confectioner, demerara, organic, very high polarization (VHP), which is intended exclusively for export. During domestic sugar handling it is common to observe the formation of clumps or even total blockage of a sugar package, however this amount is very small compared to the industrial scale, where these same problems are of concern. Such phenomena can cause transportation and handling difficulties in unloading, packaging and storage operations, resulting in economic losses and eventual loss of product quality. The origin of this problem is linked to the emergence of flow resistance forces as a result of the different physical properties of the material itself, such as differences in particle size, shape and surface roughness, or even due to variations in the processing or storage conditions of the material. product. The objective of this work was to evaluate the flowability of 5 types of sugar (crystal, VHP, refined, confectioner and demerara) based on experimental shear and compression measurements and flowability analysis, in order to identify how these properties are affected by incorporation of moisture in the sample.