Repositório do Conhecimento Institucional do Centro Universitário FEI
 

Engenharia Têxtil

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Resultados da Pesquisa

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  • Artigo
    Influence of yarn tension variations before the positive feed on the characteristics of knitted fabrics
    (2015) VASCONCELOS, F. B.; MARCICANO, J. P. P.; SANCHES, R. A.
    In recent years, there has been a substantial increase in the production of knitted fabrics with textured synthetic yarns in circular knitting machines. However, there are few studies for this type of yarn on the effects of variations in tension on circular knitting machines. In this work, we examine the variation in yarn tension before the positive feed and analyze its influence on the properties and quality of knitted fabrics produced with spun yarn and textured synthetic yarn. Knitted fabrics were produced with spun cotton yarn and textured microfiber nylon yarn (polyamide), which were analyzed with respect to loop length. The results demonstrate the importance of controlling the yarn feed tension when working with textured yarns, even with the use of a positive feed, in contrast to what occurs when spun yarn is used.
  • Artigo
    Design of elastic garments for sports in circular knitting
    (2013) VASCONCELOS, F. B.; CASACA, F.; VASCONCELOS, F. G.; MARCICANO, J. P. P.; SANCHES, R. A.
    The movements involved in most active sports require a certain level of stretch to compensate the difference between skin's elasticity and the lack of elasticity in conventional fabrics. Elastic textiles can improve the ease of movement of clothing and enhances the ergonomic wear comfort. The use of elastane (spandex) in circular knitting allows the production of fabrics that are molded to the body as a second skin and maintain their modeling without deformation during the product life. There are only few studies on knits behavior and especially about the possibilities of circular machine setup and their consequences in the final product. This study aims to show how, through the use of design of experiments (DOE), it is possible to optimize these adjustments in order to obtain certain characteristics in the final product. Using a 2² factorial design, were analyzed and defined the best adjustments of polyamide’s LFA (loop length) and elastane’s tension to achieve the required level of weight per area, thickness and elongation, with the smallest percentage of elastane.
  • Imagem de Miniatura
    Artigo
    O Problema do pós-consumo do coco no Brasil: alternativas e sustentabilidade
    (2016) MARTINS, A. P.; SILVA, P. L. R.; WATANABE, T.; BORELLI, Camilla; MARCICANO, J. P. P.; SANCHES, R. A.
    Esta revisão explora problema do pós-consumo do coco-verde no Brasil. Inicialmente foi feita uma investigação sobre os aspectos gerais da indústria do coco e de seus derivados. A origem da geração dos subprodutos do coco e as consequências de tal indústria para a gestão rural e urbana também foram apontadas. Em seguida, foram pesquisados artigos e relatórios científi-cos para conferir as propriedades e as possíveis aplicações dos subprodutos do coco. Para com-plementar, foram apresentadas diferentes visões sobre o conceito teórico do desenvolvimento sustentável aplicado ao design de produtos. Como resultado, a literatura apresenta uma variada gama de potenciais aplicações para os subprodutos do coco em engenharia, entretanto, carece de pesquisas na área de gestão e logística da cadeia do coco. Conclui-se que os conceitos de sustentabilidade devem ser interpretados de forma ampla, mas também objetiva em pesquisas futuras a fim de viabilizar o consumo e o pós-consumo sustentável da fruta.